DARMOWA WYSYŁKA w całej POLSCE już od 250 zł

Szukaj

Masło konopne

Admin, 19 marzec 2021
Masło konopne

Masła konopnego można użyć do produkcji ciastek, czekolad, muffinów, sosów, budyniów itp. Można je zrobić z topów, suszu oraz liści i łodyg. Moc, czyli zawartość thc zależy oczywiście od jakości użytej marihuany a także proporcji. 

Do zrobienia masła konopnego możemy użyć pozostałości po naszej plantacji czyli wspomnianych łodyg oraz liści z dodatkiem topów jednak trzeba pamiętać, że wtedy masło będzie miało mniejszą moc niż w przypadku zastosowania podobnej ilości ale samego suszu. Wszystko przez zawartość thca, którego najwięcej jest zdecydowanie w topkach. O ile masło konopne z cbd możemy kupić, o tyle masło zawierające thc nie jest legalnie dostępne i musimy zrobić je sami.

Dlaczego warto zrobić masło konopne?

Jest kilka mocnych argumentów, które mogą przekonać was do spożywania marihuany w takiej formie. Po pierwsze jedzenie to najzdrowsza forma przyjmowania konopi, podczas palenia czy podgrzewania przez nasze płuca przechodzi dym czy para. W przypadku osób mających problemy z układem oddechowym jedzenie jest najlepszym pomysłem korzystania z marihuany.

Dłuższy czas działania oraz mocniejszy "haj" to drugi mocny argument. Podczas jedzenia konopi na efekty musimy poczekać dłużej niż w przypadku inhalacji, ponieważ musi ona przedostać się przez układ pokarmowy. Jednak warto czekać, gdyż efekty będą utrzymywać się dużo dłużej. Czas działania waha się od 6 do 10 godzin. 

Co ciekawe, działanie odurzające THC z pożywienia jest bardziej wyraźne niż w przypadku inhalacji, czyli jest mocniejszy tzw. "haj". Dzieje się tak dlatego, że THC wędruje wtedy przez nasz przewód pokarmowy do wątroby, gdzie jest przetwarzane w metabolit nazywany 11-hydroksy-THC, który bardzo efektywnie przenika z ludzkiej krwi do mózgu i daje też silniejszy efekt psychodeliczny, niż w przypadku palenia zioła.

Masło konopne daje też dodatkowe możliwości w naszej kuchni. Jest delikatne w smaku i można je dodawać do różnych potraw oraz wypieków.

Przepis na masło konopne

Składniki:

  1. Susz - ilość zależna jest od naszych preferencji oraz tolerancji na thc. Możemy dać 10-15 gram zmielonych topów oraz 5-15 gram listków oraz łodyg. Podaną ilość można bez problemu zmniejszać oraz zwiększać, tak aby uzyskać zadowalający dla nas efekt.
  2. Kostka masła (200 gram 82-83% tłuszczu)
  3. Woda

Wykonanie:

  1. Bardzo ważną rolę w przygotowywaniu masła konopnego odgrywa dekarboksylacja. Polega ona na podgrzewaniu konopi w piekarniku w celu aktywacji zawartych w nim kannabinoidów. Pominięcie tego procesu sprawi, że produkt będzie dużo słabszy. Wkładamy naszą roślinę do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 30-40 minut, mieszając delikatnie co 10 minut.
  2. Po wyjęciu, zmiel susz za pomocą młynka. Do zmielenia łodyg oraz liści możesz wykorzystać blender.
  3. Zagotuj w garnku szklankę wody. Następnie wrzuć do garnka kostkę masła. Gotuj na wolnym ogniu tak żeby masło się rozpuściło oraz pilnuj żeby się nie przypaliło. Jeśli będzie taka potrzeba - dolej wody.
  4. Kolejny krok to dodanie zmielonej marihuany.
  5. Pamiętaj żeby utrzymywać odpowiednią temperaturę. Unikaj gotowania powyżej 100 stopni oraz nie schodź poniżej 70 stopni. Zostaw mieszankę na 2 - 3 godziny mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.
  6. Całość trzeba teraz przelać przez gazę do szklanej miseczki lub słoika. Czekaj aż się schłodzi.
  7. Wstaw masło do lodówki na minimum 3 godziny, przez ten czas woda oddzieli się od masła stałego.
  8. Pozbądź się wody a masełko przełóż do zamykanego pojemnika.
  9. Twoje masło konopne jest gotowe! Pamiętaj żeby przechowywać je w lodówce.

Zobacz również https://4ease.pl/strona/co-to-jest-olej-cbd-zastosowanie-wlasciwosci-dzialanie

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów