
Masła konopnego można użyć do produkcji ciastek, czekolad, muffinów, sosów, budyniów itp. Można je zrobić z topów, suszu oraz liści i łodyg. Moc, czyli zawartość thc zależy oczywiście od jakości użytej marihuany a także proporcji.
Do zrobienia masła konopnego możemy użyć pozostałości po naszej plantacji czyli wspomnianych łodyg oraz liści z dodatkiem topów jednak trzeba pamiętać, że wtedy masło będzie miało mniejszą moc niż w przypadku zastosowania podobnej ilości ale samego suszu. Wszystko przez zawartość thca, którego najwięcej jest zdecydowanie w topkach. O ile masło konopne z cbd możemy kupić, o tyle masło zawierające thc nie jest legalnie dostępne i musimy zrobić je sami.
Dlaczego warto zrobić masło konopne?
Jest kilka mocnych argumentów, które mogą przekonać was do spożywania marihuany w takiej formie. Po pierwsze jedzenie to najzdrowsza forma przyjmowania konopi, podczas palenia czy podgrzewania przez nasze płuca przechodzi dym czy para. W przypadku osób mających problemy z układem oddechowym jedzenie jest najlepszym pomysłem korzystania z marihuany.
Dłuższy czas działania oraz mocniejszy "haj" to drugi mocny argument. Podczas jedzenia konopi na efekty musimy poczekać dłużej niż w przypadku inhalacji, ponieważ musi ona przedostać się przez układ pokarmowy. Jednak warto czekać, gdyż efekty będą utrzymywać się dużo dłużej. Czas działania waha się od 6 do 10 godzin.
Co ciekawe, działanie odurzające THC z pożywienia jest bardziej wyraźne niż w przypadku inhalacji, czyli jest mocniejszy tzw. "haj". Dzieje się tak dlatego, że THC wędruje wtedy przez nasz przewód pokarmowy do wątroby, gdzie jest przetwarzane w metabolit nazywany 11-hydroksy-THC, który bardzo efektywnie przenika z ludzkiej krwi do mózgu i daje też silniejszy efekt psychodeliczny, niż w przypadku palenia zioła.
Masło konopne daje też dodatkowe możliwości w naszej kuchni. Jest delikatne w smaku i można je dodawać do różnych potraw oraz wypieków.
Przepis na masło konopne
Składniki:
- Susz - ilość zależna jest od naszych preferencji oraz tolerancji na thc. Możemy dać 10-15 gram zmielonych topów oraz 5-15 gram listków oraz łodyg. Podaną ilość można bez problemu zmniejszać oraz zwiększać, tak aby uzyskać zadowalający dla nas efekt.
- Kostka masła (200 gram 82-83% tłuszczu)
- Woda
Wykonanie:
- Bardzo ważną rolę w przygotowywaniu masła konopnego odgrywa dekarboksylacja. Polega ona na podgrzewaniu konopi w piekarniku w celu aktywacji zawartych w nim kannabinoidów. Pominięcie tego procesu sprawi, że produkt będzie dużo słabszy. Wkładamy naszą roślinę do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika na 30-40 minut, mieszając delikatnie co 10 minut.
- Po wyjęciu, zmiel susz za pomocą młynka. Do zmielenia łodyg oraz liści możesz wykorzystać blender.
- Zagotuj w garnku szklankę wody. Następnie wrzuć do garnka kostkę masła. Gotuj na wolnym ogniu tak żeby masło się rozpuściło oraz pilnuj żeby się nie przypaliło. Jeśli będzie taka potrzeba - dolej wody.
- Kolejny krok to dodanie zmielonej marihuany.
- Pamiętaj żeby utrzymywać odpowiednią temperaturę. Unikaj gotowania powyżej 100 stopni oraz nie schodź poniżej 70 stopni. Zostaw mieszankę na 2 - 3 godziny mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.
- Całość trzeba teraz przelać przez gazę do szklanej miseczki lub słoika. Czekaj aż się schłodzi.
- Wstaw masło do lodówki na minimum 3 godziny, przez ten czas woda oddzieli się od masła stałego.
- Pozbądź się wody a masełko przełóż do zamykanego pojemnika.
- Twoje masło konopne jest gotowe! Pamiętaj żeby przechowywać je w lodówce.
Zobacz również https://4ease.pl/strona/co-to-jest-olej-cbd-zastosowanie-wlasciwosci-dzialanie