DARMOWA WYSYŁKA w całej POLSCE już od 100 zł

Szukaj

Konopie w kuchni

Admin, 23 listopad 2020
Konopie w kuchni

Kilka porad kulinarnych jak stosować konopie

Jeśli szukasz alternatywnego sposobu na konsumpcję konopi, czy to z konieczności, pragnienia, czy po prostu z ciekawości – ten artykuł jest dla ciebie. Niezależnie od powodu, stosowanie konopi w kuchni jest naprawdę interesującą i prostą opcją. Zapraszamy do lektury!

Nasiona konopi w kuchni są bardzo wszechstronne i mogą być używane głównie jako przyprawa, jak również jako uzupełnienie słodkich i pikantnych przepisów. Jako przyprawa, gdy służy jedynie jako dodatek i jako uzupełnienie, gdy zajmuje istotne miejsce, jak masło w tradycyjnym cieście.

Aby zostać prawdziwym szefem kuchni konopnej, jedynym słusznym sposobem jest praktyka, godziny ćwiczeń, pracy i testów, aż osiągniesz doskonałość. Przeczytaj kilka wskazówek przed założeniem fartucha. Unikniesz wielu błędów i kulinarnych katastrof.

Krótka historia konopi w kuchni

Konopie siewne są używane od wieków do celów leczniczych, rekreacyjnych i kulinarnych. Pierwsze cywilizacje, które odnotowały używanie marihuany jako składnika do gotowania, to starożytni Chińczycy. Zapisy tych cywilizacji sięgające 2700 roku pne mówią o gastronomicznym używaniu nasion konopi. Oprócz Chińczyków znaleziono również znaleziska świadczące o tym, że starożytni mnisi w średniowieczu spożywali cannabis sativa.

Z biegiem czasu składniki konopi dostosowują się bardziej do aktualnej gastronomii. Można powiedzieć, że jest to sposób na zdrowsze spożywanie konopi siewnych, bez szkodliwych skutków jej tradycyjnego stosowania. Doskonałe dla każdego konsumenta.

Podstawowe wiadomości

Pamiętaj, że konopie są rozpuszczalne w tłuszczach i nierozpuszczalne w wodzie. Aby uwolnić zatem właściwości konopi- a co za tym idzie uzyskać efekt - należy je podgrzać i wymieszać z jakimś tłuszczem. Może to być olej, masło lub produkty mleczne. Warto wspomnieć, że olej konopny i nasiona konopi są bardzo bogate w witaminy i są źródłem kwasów omega, omega 3, omega 6.

Nie jest zatem tak, że możesz przygotować dowolne danie i wystarczy zastąpić pietruszkę posiekanymi konopiami. To błąd, ponieważ w tym momencie narażamy się na niestrawność przygotowanej żywności. Rozpuszczając konopie w tłuszczach, takich jak olej, masło czy inne produkty mleczne, będziemy w stanie wydobyć wszystkie właściwości kanabidiolów. W ten sposób lgną one do cząsteczek tłuszczu, a my będziemy cieszyć się kuchnią konopną.

Stosunkowo łatwe jest przyrządzenie oleju CBD lub masła z konopi, a następnie użycie go w przepisach.

Na początek proponujemy klasyczne dania z makaronem. Możesz każde peso przygotować zamieniają bazylię lub oregano na konopie.

Z drugiej strony, niektórzy znawcy tematu twierdzą, dodawanie wody podczas tworzenia tłuszczu z dodatkiem konopi, jest bardzo interesującą sztuczką. W ten sposób olej konopny lub masło nie spalą się, a kannabinoidy nie ulegną degradacji. Nie musisz dodawać dokładnej ilości wody, ale spróbuj użyć co najmniej takiej samej ilości, jak olej lub masło. Woda wyparuje. Zobaczysz również różnicę w produkcie końcowym, który nie będzie tak zielony. Dodając olej cbd lub masło z konopi do przepisu, upewnij się, że dobrze je rozprowadziłeś. Mieszanka powinna być klarowna. Jeśli nie jest, przemieszaj ją ponownie kilka razy.

Wagi i miary

Jak każdy szanujący się szef kuchni, musisz zachować proporcje przypraw, które włączasz do swoich przepisów. W przypadku konopi przyjmij 1/2 grama na osobę, jeśli używasz pąków lub 2 gramy, jeśli używasz liści. To rozsądny i wystarczający punkt wyjścia dla przygotowania potraw. Jak każdy kucharz używaj wagi kuchennej, jest to niezastąpiony instrument.

Temperatura

Ciepło jest niezbędne do aktywacji CBD w konopiach. Proces ten nosi nazwę dekarboksylacja. Chociaż brzmi to skomplikowanie, w rzeczywistości jest dość proste. Po prostu rozłóż rozdrobnioną marihuanę na blasze do pieczenia i umieść ją na około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury około 110-120 ° C. Pamiętaj, aby przemieszać, a raczej wstrząsnąć blachę z pączkami konopi przynajmniej co 15 minut. Chodzi o aktywację związków, a nie ich spalanie.

Chociaż konopie muszą zostać podgrzane w celu uwolnienia swoich leczniczych substancji, nadmierna temperatura może spowodować degradację niektórych kannabinoidów, dlatego zaleca się, aby gotować przez dłuższy czas w temperaturach nieprzekraczających 170º C.

W żadnym razie nie używaj kuchenki mikrofalowej!

Znaczenie smaku

Próbuj nowych i ulepszaj swoje przepisy kulinarne z dodatkiem konopi. Jeśli masz zamiar celebrować posiłek, musisz upewnić się, że to, co serwujesz, jest smaczne. Konopie działają podobnie jak oregano, bazylia czy szałwia w kuchni. Dobrze komponują się z innymi ziołami, a zastosowane w postaci masła nie przytłaczają innych smaków. Do każdego dania możemy dodać łyżki soli.

Zbyt drobne siekanie niszczy konopie

To ważny aspekt przygotowania konopi do użytku kulinarnego. Chociaż niektórzy szefowie kuchni zalecają mielenie zioła za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy, jest wiele powodów, aby tego nie robić. Kiedy pączek jest sproszkowany, produkty spożywcze nabierają trawiastego smaku, który może być nieco zniechęcający, a olej cbd lub masło mogą przybrać ciemnozielony odcień. Zamiast tego użyj dość grubego młynka, ponieważ chcesz mieć konsystencję podobną do grubej soli. Dobrym rozwiązaniem jest także użycie młynka dedykowanego do rozdrabniania konopi. Możesz go kupić w naszym sklepie on-line.

Istnieje wiele innowacyjnych sposobów na korzystanie z dobrodziejstw leczniczych konopi, a produkty spożywcze należą do jednych z ulubionych.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów